Menu

Vrienden van het SmaakPark

In de 7.000 m2 tuin rondom het SmaakPark zal in de loop van de jaren een voedselpark ontstaan. Daarvoor worden de eerste stappen gezet: de grond wordt klaar gemaakt voor beplanting, muren en paden worden aangelegd en de vijver is met water gevuld. Eetbare planten, bloemen, bomen en moestuingroenten zullen hun plek vinden in het park, kris kras door elkaar, maar soms ook strak in een bak.

Een bezoek aan het park is een feest voor de zintuigen. De gerechten uit onze foodstands worden mede mogelijk gemaakt door de gewassen die hier komen te groeien. In de komende jaren zullen we hier experimenteren met vernieuwende vormen van voedselproductie. Denk aan aquaponics waarin de groenten het vieze water van onze (eetbare) vissen filteren, ondergrondse kassen en een meelwormkwekerij. In de zomer van 2021 hebben we de eerste eetbare lupine verbouwd én geoogst, daarmee doen we nu experimenten in ons Foodlab. 

In de tuin vind je ook ons helofytenfilter, die vormt een natuurlijke rietkraag langs de vijver die al het water uit onze keukens, foodstands en kookschool filtert zodat we het kunnen hergebruiken om de tuin te bewateren. Een super duurzaam systeem waardoor we ook in periodes dat er geen regen valt, de tuin groen kunnen houden. Daarnaast gaan we de urine van de urinoirs opvangen en hergebruiken als mest voor de fruitbomen. 

En heb je onze varkens al ontmoet? In de toekomst zullen daar nog meer dieren aan worden toegevoegd. Die zijn er om reststromen van ons voedsel – waarmee we zelf niets meer kunnen – verder te verwerken, om onkruid en ongedierte te verwijderen en uiteraard ook omdat het gezelligheid en soms – afhankelijk van de diersoort – wat eieren geeft.

Er moet nog veel gebeuren, maar het begin is er, plannen worden constant gemaakt en aan enthousiasme ontbreekt het ons niet. Wil je meebouwen aan het SmaakPark?

Word vriend van het SmaakPark
Er zijn drie manieren waarop je ons kunt helpen. Via sponsoring, een kleine donatie of door nu alvast foodcoins te kopen.

Alvast bedankt voor je steun!

Liefdevolle groet (ook namens Petra en het hele SmaakPark team),
Christian Weij