Menu

Vrienden van het SmaakPark

Om het SmaakPark te kunnen realiseren hebben we eind 2019 een succesvolle crowdfundactie gedaan. Hierdoor konden we in maart 2020 aan de verbouwing van ons pand, en het aanleggen van het park beginnen. Maar helaas begon toen ook de corona crisis.

In de twaalf maanden die volgden, zag ik onze inkomstenbronnen voor 75% opdrogen: geen catering, geen (bedrijfs)feesten, geen festivals, bijna geen workshops en cursussen, en als klap op de vuurpijl ook geen kerstfeesten die we met verschillende klanten en gasten in onze tuin gepland hadden. Het vergt veel creativiteit, wilskracht, flexibiliteit en positiviteit om toch nog omzet te generen en om minder kosten te maken. Dit hebben we gedaan door slimmer in te kopen, bouwafval her te gebruiken en onze uren anders in te zetten (ik heb het afgelopen jaar meer gesloopt dan gekookt, en meer getimmerd dan gefermenteerd). En door zeer dankbaar gebruik te maken van de hulp van een groep van meer dan 30 vrijwilligers, die net als wij niet kunnen wachten tot het SmaakPark opengaat.

Door het verlies in omzet heb ik moeten besluiten om al onze energie en inkomsten in het pand te steken en nog niet in het afmaken van de tuin. Het pand moet af en open zodat we – als de coronamaatregelen het toestaan – weer omzet kunnen gaan genereren. Hierdoor kunnen we in het park nog niet alle geplande zaken planten en bouwen. De contouren liggen er al wel, de vijver is gegraven en zal deze maand gevuld worden, het pad wordt neergelegd en het afscheidingsmuurtje met de openbare ruimte wordt binnen nu en een paar weken gerealiseerd. En de rest moet helaas even wachten tot het najaar. In de tussentijd zullen we het park inzaaien met een bloemenmengsel zodat het er deze zomer mooi bijstaat en een lustoord is voor de bijen.

Zuinig met water
Maar twee van de dingen die we absoluut nog willen uitvoeren, zijn het bouwen van een helofytenfilter en het ingraven van opvangbakken voor regenwater en urine. Het helofytenfilter wordt een natuurlijke rietkraag langs de vijver die al het water uit onze keukens, foodstands en kookschool gaat filteren zodat we het kunnen hergebruiken om de tuin te bewateren. Een super duurzaam systeem waardoor we ook in periodes dat er geen regen valt, de tuin groen kunnen houden. Daarnaast gaan we de urine van de urinoirs opvangen en hergebruiken als mest voor de fruitbomen. Beide systemen zijn nieuw in ons plan en hebben we destijds niet in de crowdfunding meegenomen. Maar omdat duurzaamheid nu eenmaal in ons DNA zit, willen we dit ondanks corona toch uitvoeren. Om dit te kunnen realiseren, hebben we je hulp hard nodig.

Word vriend van het SmaakPark
Er zijn drie manieren waarop je ons kunt helpen. Via sponsoring, een kleine donatie of door nu alvast foodcoins te kopen.

Alvast bedankt voor je steun!

Liefdevolle groet (ook namens Petra en het hele SmaakPark team),
Christian Weij