4 maart 2023 >> Plan(ee)taardig!

Op zaterdag 4 maart willen we jou, als bezoeker van Plan(ee)taardig! inspireren en verrijken met kennis over een duurzamere voedselketen, waarbij meer groen voer en lokaal sowieso beter is voor onze planeet. Hoe je meer groen kunt en wilt integreren in jouw levensstijl, is aan jouzelf natuurlijk. Wij gaan je laten zien dat dat lekker, leuk en goed mogelijk is.
Er zijn demo’s, lezing(en), film en natuurlijk de lekkerste plantaardige gerechten uit onze foodstands.
Ook organiseren we een loterij, waarbij je ter plaatse lotnummers koopt (€ 1,00 per stuk / 6 voor € 5,00) en kans maakt op leuke prijzen (ter beschikking gesteld door de makers/verkopers). De trekking is om 18.00 uur. De opbrengst van de loterij doneren wij aan een lokaal goed doel. Per persoon is 1 prijs te winnen.
- 2 pakketten met elk 2 flesjes cider van Mooyland (Mooyland)
- Vega Lekker kookboek van Danny Jansen (Cook & Book)
- Een cadeaubon waarmee de tweede deelnemer 50% korting krijgt op een basis workshop fermenteren (SmaakPark)
- Pakket gefermenteerde vega smaakmakers (SmaakPark)
Vanaf 16:00-20:00 uur een markt waar je de lekkerste, en innovatieve, producenten, makers en aanbieders met een plantbased assortiment treft.
- Mooyland Cider – maakt heerlijke frisse ciders met een klein bubbeltje van bijzondere appels en peren uit Drentse hoogstamboomgaarden volgens ambachtelijk recept.
- SmaakPark Foodlab met gefermenteerde plantaardige smaakmakers voor ‘de oempf’ in jouw vega(n) gerechten.
- Cook & Book – de recentste kookboeken en de mooiste klassiekers in het groene thema vind je bij Riejanne.
- Jessica Koomen – moestuinier en auteur van het Seasons Moestuin geeft een lezing en aansluitend meet & greet, haar boek is dan ook te koop.
- Streekwaar – voedselmakers van in en rond Wageningen en Ede. Samen met de natuur zorgen zij voor duurzaam, lokaal en gezond eten op jouw bord. Het seizoen, zon en regen bepalen wat er wordt geoogst en gemaakt.
De dag is bedoeld om te inspireren, verrijken en grenzen op te zoeken, zoals we dat graag op het SmaakPark doen.
Programma (gratis bij te wonen):
12.00 uur – OPEN de foodstands serveren de lekkerste plantaardige gerechten en bij de bar haal je je drankjes.

12.30 – 13.00 uur – Demonstratie fermenteren door Daan van Dijk, een van onze koks bij het SmaakPark. Daan vertelt je wat over de historie van fermenteren en laat zien hoe je thuis een zuurkool kunt maken.
fermenteren van groenten is lekker, gezond, duurzaam en heel gemakkelijk thuis, in eigen keuken, te doen. Vanaf nu kan je alle afsnijdsel uit je keuken – die je normaal misschien weggooit – hiervoor gebruiken. Wat denk je bijvoorbeeld van pickles van bloemkoolblad?

13.15 — 14.15 uur – Lezing van Bosbaas Edwin Cornelissen over de eetbare natuur, afgesloten met een proeverij. Edwin vertelt je met veel enthousiasme over de eetbare natuur om je heen. Als je eenmaal weet wat er allemaal eetbaar is, kijk je nooit meer hetzelfde naar al dat groene spul om je heen. Op het SmaakPark vinden vanaf april wandel & lunches eetbare planten plaats, waarbij je met Edwin de natuur in gaat en op zoek gaat naar eetbare planten. Dat zijn wandelingen van 3,5 uur. Geen wandeling is hetzelfde, ze bewegen met de seizoenen mee qua aanbod, en wat er dan groeit en bloeit.

14.45 – 15.45 uur – Lezing van Emile Samson (Foodlab SmaakPark) over umami in de vegetarische/veganistische keuken. Hoe voeg je ‘de oempf’ toe aan jouw groentegerecht. Umami … één van de vijf basissmaken naast zout, zuur, bitter en zoet. Een smaak die je bij het nuttigen ervan een enorm gevoel van voldoening geeft, hartigheid. In deze lezing willen we je laten zien dat je voor dat gevoel van voldoening, niet persé vis en/of vlees nodig hebt. Romig, hartig, smeuïg, kazig, vlezig – dat soort eigenschappen kunnen plantaardige gerechten allemaal hebben, als je ze benadrukt of creëert door bijvoorbeeld fermentatie. Van historische weetjes tot praktische tips en van luisteren tot proeven, duik samen met Emile in de wereld van umami.

16.15 – 17.00 uur – Lezing | meet & greet Jessica Koomen “Jaarrond oogsten en eten uit de ecologische moestuin”
Voor de meeste moestuiniers is twaalf maanden kunnen oogsten en eten van de moestuin het ultieme doel. Minder naar de supermarkt, meer genieten van de verse, vitale seizoensgroente die je zelf hebt opgekweekt. Iedere maand weer de keuze uit verschillende verse groentes, kruiden of fruit van eigen bodem. Het kan allemaal!
Wat is het belang van bodemgezondheid en hoe vlieg je dat aan? Hoe verklein je, op een natuurlijke manier, het risico op ziektes in je planten, zodat je kunt genieten van je oogst? Deze lezing geeft je concrete handvatten, ecologische inspiratie en praktische tips die je direct in je eigen moestuin en keuken kunt toepassen.
Na afloop is er ruimte voor vragen en een meet & greet. Ook kun je Jessica’s moestuinboek Seasons Moestuin aanschaffen.

18.00 – 19.00 uur Lezing: Zeewier is een antwoord op vele vraagstukken in de wereld van duurzaamheid, gezondheid en gastronomie. North Sea Farmers is de brancheorganisatie die de ontwikkeling van een natuurinclusieve zeewiersector ondersteunt en ontwikkelt, gebaseerd op teelt in het Grote Noordzeegebied. North Sea Farmers doet dit samen met en voor de meer dan 100 netwerkleden uit de hele waardeketen. Voor food, feed, biostimulantia en biomaterialen.
Bram de Quartel (studeert MSc Aquaculture and Marine Resource Management aan Wageningen University & Research (WUR) komt ons meer vertellen over de biologie en herkenning van zeewier, en hoe zeewier een hoeksteen is in een regeneratieve en circulaire economie, terwijl het ecosystemen en biodiversiteit ondersteunt.